Härkilas Blogg

Vi har varit lite dåliga på att uppdatera vår blogg senaste åren. Men nu har vi en facebooksida på Härkilas kennel där vi skiver om våra dagar med jakt och hundar.Länk till Härkilas Kennels facebooksida, 

Vi försöker också filma en del av de jaktdagar som vi har.


Visar inlägg från Februari 2011

Vi jagar på Smältryd

2011-02-15

Foto: Magnus Åhsberg

 Vi ser en räv på morgonen som vi släpper Ajja på. Den buktar fint i tre och en halv timma innan en annan hund tar över räven och då kopplas hon upp. Cita tar upp en räv efter ett långt fint upptagningsarbete. Den går i gryt efter ca 45 minuters drev och sedan så kör Ester ut den och jag skjuter räven då den går ut. Boss är med vid grytet ifall att vi skjuter bom eller att räven smiter ut utan att vi får skott på den.

Mats och Magnus tar ur en kalv.

 

Vi har kalvjakt även i februari vilket är mycket bra med tanke på att tidigare i vinter så har det varit omöjligt att jaga på grund av snömängden. Nu har vi hård skare och 10 - 20 cm snö så hundarna och vi kan gå uppe på snön.  Acka tar an ko och kalv som går på passkytt och ger sig iväg 9 km innan de stannar. Det är omöjligt att gå på stånd på grund av det skrapiga föret så jag har med mig unghunden Härkilas Fabbe i koppel för att spåra. Efter att jag stött igång ståndet så skjuter Mats kalven då det passerar en större myr. Älgtillgången är starkt ökande och förra vinters flyginventering  visade att vi har mer än 10 älgar per tusen ha och vi har som mål att ligga mellan 7-10 älgar per tusen ha så nu försöker vi bromsa genom att jaga mer kalv.

Stig och Sten-Åke med Ester och Cita.

En riktigt härlig jaktdag på Grandal i början av februari.  Vi jagar med Ajja, Lola, Clay,  Cita och Ester som grythund. Alla fyra stövarna tar uppe räv och jagar för fullt under förmiddagen. Stig Martinsson sköt en räv för sin gamla Hamiltontik Lola.  Cita kör in sin räv i Klockaregårdsgrytet och Ester kör ut den efter ett bra grytarbete men jag skjuter bom på räven när den går ut.  Sten - Åke som står på pass några hundra meter bort skjuter den sedan. Han ser  fem olika rävar från sina två pass under dagen.