Härkilas Blogg

Vi har varit lite dåliga på att uppdatera vår blogg senaste åren. Men nu har vi en facebooksida på Härkilas kennel där vi skiver om våra dagar med jakt och hundar.Länk till Härkilas Kennels facebooksida, 

Vi försöker också filma en del av de jaktdagar som vi har.


Visar inlägg från November 2013

Jakt på Koberg

2013-11-19

Seeland blev vald till Jaktias bästa leverantör 2012 och av denna anledning så blev jag bjuden på en bewungsjakt på Koberg av Jaktia. Detta gods i Västergötland håller nog Scandinaviens finaste dovhjortstam så det var med tillförsikt som man klev upp tidigt denna morgon. Vi var ett 40 tal jägare på denna jakt där vildsvin, dovhjort och räv fick fällas. Bewungsjakt är en tysk jaktform där man släpper in ett stort antal hundar i samma såt från olika håll för att skapa rörelse. Första såten blev jag placerad på en mycket fint pass, men med hus bakom ryggen. Direkt fick jag en hind och en kalv i pass och de kom lite snett bakifrån. Jag gjorde en lätt vissling men de slog stopp lite för sent vilket gjorde att jag hade husen i bakgrunden. Jag fick även några fina skottlägen på hindar och kalvar men då saknade jag kulfång så skott fick vänta. Men efter en stund kommer en räv i full fart, den släpper jag förbi husen och får sen bra kulfång och låter skottet gå. Den var en stor fullpäsad räv som slog runt efter en bra träff. Som stövarejägare med rävhundar så känns det alltid konstigt att skjuta räv med ett kulvapen. Jag tror faktiskt att detta var min första räv med denna bössa som jag jagat med i över 30 år. ( En Sako hunter 375 H&H)

Efter ca 1 timma på pass så ser jag en mycket stor hjort som är på väg i full fart mot mitt pass. När han är på ca 50 meter så gör jag en svag vissling för att få honom att sakta ner och när han slår stopp så smäller det. Han tecknar bra i skottet och springer in i ett träd. Men han sätter sedan full fart, så jag följer honom i kikarsiktet och skjuter sedan ett skott till och då slår han runt. Jag ser han ligga där ca 80 m bort men ser inte några horn. Så man börjar fundera på hur stor han egentligen var. Jag hade filmkameran med mig på ett stativ och jag vet att den var igång så jag kunde inte bärga mig från att titta på filmen direkt. Då började det gå upp för mig hur stor hjort jag skjutit.

Efter en stund så hör jag en stövareliknade hund komma i bra drev mot mitt pass. Efter några minuter så kommer ett vildsvin rakt mot mitt pass i fint trav. Den stannar till på 30 m och tittar på mig. Det var fri avskjutning av vildsvin med vikt under 60 kg, men det är inte lätt att bedöma vikter på ensamma grisar. Jag har lärt mig att det är bäst att avstå om man känner minsta osäkhet och så var fallet nu, så grisen fick trava iväg utan att jag krökte fingret. När jakten var avblåst så klättrade jag ner från tornet och knallade raka vägen fram till hjorten. Det var en fantastisk dovhjort som låg där.

På eftermiddagen så sköt jag en hjortkalv som kom smygande i en större flock. Jag hade säkert 40 -50 olika hjortar på mig under eftermiddagen men de gick ute i en gallring där det inte var möjligt att avlossa några skott utan risk för att träffa kvistar.

En av Jaktias nya ägare, Lars Bergqvist sköt också en riktigt fin skovel under eftermiddagens drev. Han fick en flock med 5-6 hjortar där alla hade fina skovelhorn på passet. Säkert en härlig jaktupplevelse. Hela jakten var mycket välorganiserad av jägaren Anders Friberg. Traditionsenligt så ordnades en viltparad för att hedra viltet. Anders berättade då att resultatet för dagen var 23 vildsvin och 72 hjortar och 1 räv på denna jakt vilket ger 96 vilt totalt. Hundförare och övrig personal avtackades för en fin insats. Enligt Anders så kunde det vara så att hjorten jag sköt kan ha varit en bland de största dovhjortar som skjutis på Koberg. Det blir nog så att den trofén får ha en mer hedervärd plats än lagårdsväggen där jag brukar spika upp en del älghorn.