Härkilas Blogg

Vi har varit lite dåliga på att uppdatera vår blogg senaste åren. Men nu har vi en facebooksida på Härkilas kennel där vi skiver om våra dagar med jakt och hundar.Länk till Härkilas Kennels facebooksida, 

Vi försöker också filma en del av de jaktdagar som vi har.


Visar inlägg från Oktober 2014

Att spara mellantjurar lönar sig.

2014-10-28

I västsverige så har man under många år haft olika system för att bygga upp en bättre kvalitet på tjurarna. Ofta sparas mellantjurar 4-8 taggar. Det ger en bra effekt och nu ses fina skoveltjurar i markerna. Denna fin älgtjur är fotograferad i Dannike utanför Borås av Paul Langvik. För att lyckas krävs stora älgskötselområden eller att man hittar samarbetsformer mellan älgsköselområdena för att freda mellantjurar. Vissa områden har även avlysningsjakt på kapitala tjurar. Då får man kvar de större skoveltjurarna längre så de kan för sina fina gener vidare.



Härliga upplevelser från Septemberjakten

2014-10-01

I dag är det 1:a oktober och rådjursjakten med hund har startat. Själv sitter jag på kontoret medan hela jaktlaget samlas på gårdsplanen här utanför på morgonen.  Men jag klagar inte för vi har haft några fantastiska jaktveckor i September. Mycket bra hundarbetet och fina ståndskall har vi fått var med om. 

Denna fina oxe skjöt jag för vår ungtik Härkilas Troya I. Hon har verkligen visat framfötterna denna höst med ett stort och mycket snabbt sök och en bra förmåga att presentera fina ståndskall. '

Ingela och jag gick med Härkilas Hassa som låg ute på lite längre sökturer direkt då jag släppte. Emil släppte Troja någon kilometer öster om mig och tanken var att vi skulle jaga av såten norrut. Jag ser på Tracker pejlingen att båda hundarna tar med sig mycket mark i sina sökturer så känns att det snart skulle komma ett upptag då älgtillgången sett bra ut. Frågan var vilken hund som skulle bli först.

Jag ser att Troya börjar närma sig vårt område så jag säger till Ingela at vi bör dra oss några hundra meter upp för en kulle så står vi bra om det blir ett upptag. När vi är nästan framme vid den myrhals som jag har som mål så kommer upptaget ca 500 m öster om mig från Troya. Hon skäller direkt taktfast så jag bedömer att hon får älgen att stå i upptaget. Vi smyger fram till en liten kulle så har vi bra uppsikt över några myrholmar. Jag hör då att det börjar flytta på sig och att ståndet kommer mot oss. Filmkameran görs snabbt i ordning och startas upp. Kameran står lite snett på statitvet så jag skall till och rätta upp den då jag ser tjuren komme i sakta trav över en holme ca 100 m bort. Jag låter kameran vara och riktar in den mot tjuren. När tjuren kommer in i en lucka så smäller det och tjuren går i backen. 

Vi går sakta mot myrholmen där vi ser hornkronan sticka upp. Troya skäller fortfarande på tjuren då vi kommer fram men så snart hon ser oss så tar hon mod till sig och börjar ragga tjuren. Man är alltid lika facinerad av en stor skoveltjur och vi är båda två mycket glada över vad vi fått vara med om.      

Det kändas som Ingela var lika glad som jag över att få vara med om denna naturupplevelse