Härkilas Blogg

Vi har varit lite dåliga på att uppdatera vår blogg senaste åren. Men nu har vi en facebooksida på Härkilas kennel där vi skiver om våra dagar med jakt och hundar.Länk till Härkilas Kennels facebooksida, 

Vi försöker också filma en del av de jaktdagar som vi har.


Visar inlägg från December 2009

Jakt i Skåne

2009-12-15

I början av december hade jag två dagars jakt i Skåne tillsammans med goda vänner i jaktbranchen.  Första dagen jagade vi vildsvin och dovhjort andra dagen jagade vi småvilt.

 

Under förmiddagens övningar så fick jag en kalv på mig som kom som skjuten ur en kanon på bara 50 meter men jag brydde mig inte om att kröka fingret men så stannar han av ca 80 meter bakom mig på en liten kulle så då drog jag upp förstorningen på kikaren för att försöka mig på ett skott.  Då ser jag att det står fler hjortar i buskarna och efter en stund så får jag ett fint läge på en liten spetshjort och låter skottet gå. Han tar två steg och slår sedan i hop.

Vi serverades en utsökt lunch. Arne och Janne är hungriga och Bert-Ola ser till att alla äter ordentligt.

Jag fick ett riktigt smörpass under eftermiddagen där jag får skjuta fyra vildsvin på samma pass. Här kommer en gris i full karriär med en hund efter sig så jag lägger ner studsaren och får en bild med kameran i stället.

Här kommer en ensam sugga så hon får också gå.

Janne Möller är som vanligt giftig med sin Blaser. Här har han skjutit en dovkalv.

Mats redogjorde för dagens övningar och han tyckte att vi skött oss bra.

Alla fick se vilt och nästan alla fick kröka finger vilket gjorde att stämningen var hög.Andjakt

2009-12-15

En dag i början av december så jagar vi änder på Övedskloster i Skåne. Jaktvärdar var Bert-Ola och Kjell Jönsson i Sjöbo.

Dammen som vi skulle jaga av var fulla av änder när vi kom dit.

Seved, Haimo, Andreas och Arne är förväntasfulla inför att drevkarlarna skall klappa igång änderna.

Lars som till vardags är försäljare för Zugil vapenskåp fick ett rejält knippe änder att bära hem. Bert-Olas gamla labbe tik jagar för sista gången. Veterinären ringde under jakten och meddelade att tiken hade cancer.

Vi kände alla extra mycket för den gamla hunden som kämpade tappert med att hämta in fågel för oss.

Var detta sista avlämningen ? Bert-Ola berömmer sin gamla trotjänare.

Många kikade på Tommys nya Merkel .

 

Dagens jaktledare ordnade en fantastisk jakt för oss.

Benny fick en fasan i ett av dreven.

Patrik fick med sig ett knippe änder.Älgjakt

2009-12-15

Älgjakt med Bella. Hon skäller en tjur som är extrem aggressiv. Han jagar henne hejdlöst mellan granarna. Men hon har ett starkt psyke så hon står pall trots att hon endast är 1,5 år.

Jag använder våra camouflagekläder då jag jagar älg. Att stå osynlig  intill ett träd då älgen rusar förbi mig på bara några meters håll ger en obeskrivlig naturupplevelse. Tjurar mellan 4-6 taggar skjuter vi inte. De får stå på tillväxt.

Efter kraftsamlingen blir det en ny tjurrusning så mossan flyger. Bella börjar tycka att detta är riktigt kul.

Tyvärr så har jag inte ställt ut henne så jaktprovet får vänta tills nästa säsong.

Jan Engbåge går med Härkilas Donna. Det är ytterligare en ung tik som har börjat visa framfötterna och skäller dagen ut om hon får.

Jag jagar i Torestorp och Acka tar upp en liten tjur. Hon  skäller på honom men han är oroligt och vill hela tiden gå undan. Tiken försöker stoppa honom fler gånger. När de kommer ut ett ungskogshygge med halvmeterhög ljung så rusar älgen över henne och hon hinner inte parera. Jag hör hur hon skriker till när hon blir sparkad. Hon tystnar och tankarna far i huvudet om hon fortfarande lever när älgen sakta kommer gående rakt emot mig. Förstorningen i kikaresiktet är uppskruvat på max för att jag skall kunna räkna taggarna och när han är på 10 meter så är jag säker på att han endast har två taggar och de sitter på hans högra sida. Då får skottet gå. Det var med en lättnadens suck som jag ser att Acka kommer haltande efter i spåret.

Vi jagar på Hultet . Bella tar upp en liten kviga som går undan i gångstånd. Efter ca 2 km så smäller det i kraftledningsgatan där Magnus och Tobias sitter. Bella och Tobias har ett brinnade jaktintresse som en gemensam nämnare.  Rådjursjakt

2009-12-15

Jag jagar rådjur på Grandal med Tanjer. Han kör för full ovanför mig då det kommer en get och ställer sig och väntar in hunden. Jag tar fram kameran och tar några bilder på henne.Jakt på Beckershof herrgård

2009-12-15

Vi samlades några stycken från jakt branschen på Beckershof herrgård för att jaga vildsvin, rådjur och dovhjort. några dagar innan jul. det snöade kraftigt kvällen innan då vi for upp. På morgonen så hade det slutat att snöa men temperaturen låg kring -10 C och det blåste kraftigt. Jag fick ett mycket fint pass intill en sjökant i första såten. Och jag såg vildsvin, dov och rådjur på passet och hade även kunnat skjuta en hjortkalv om jag inte schabblat med förstoringen på kikaresiktet. Senare under dagen såg jag mycket vilt men jag fick inte något läge för att avlossa ett skott.

 

Lars Martinsson Vd för Jaktia AB sköt en mycket fin skovel.

 

Lars Björkman var mycket glad över sin fina hjort. Claes och Charles Asker som äger den fina egendomen Beckershof beundar också den fina trofén.

 

Sex dovhjortar och ett vildsvin låg på kvällens viltparad.

 

 

David som till vardags är säljare på Garmin fick en trofé med sig hem. Ett roligt minne från en trevlig jakt.