Härkilas Blogg

Vi har varit lite dåliga på att uppdatera vår blogg senaste åren. Men nu har vi en facebooksida på Härkilas kennel där vi skiver om våra dagar med jakt och hundar.Länk till Härkilas Kennels facebooksida, 

Vi försöker också filma en del av de jaktdagar som vi har.


Visar inlägg från Januari 2012

Sydafrika

2012-01-30

En eftermiddag så smög vi på en flodbädd. Jacko gick först och spanade men märker inte att endast 20 meter till höger om oss står en Blue Wildebest. Jag försöker göra han uppmärksam på djuret men Jacko hör inte min svaga vissling utan han går rakt förbi djuret som kastar om in i bushen. Vi står kavr och lyssnar och  hör att han blir kvar endast en liten bit in så vi smyger sakta in i den  extremt täta vegetationen. Jag får se djuret ca 60 m bort och tar några steg åt sidan där jag hittar en litet rent fält för kulan. Smällen uteblir när jag trycker av, jag hör bara klicket. Utan att ta ner så gör jag en blixtsnabb repetering och hinner få på en smäll innan djuren kastar iväg. Jag hade missat att mata in en patron i loppet. Efter 200 meter ligger den.  Den har en mycket vackert blåaktigt skinn och en lång svart man.

En eftermiddag sitter vi under några träd och vilar vid en flodbädd. Då kommer en Blue Wildebest ko och en nästan nyfödd kalv. De står och dricker i en liten pöl när vinden plötsligt vänder och de kastar om och försvinner. Trots att kalven är så liten så är den mycket snabb.

 

Imponerande stora Baobobaträd såg vi när vi jagade. De suger upp enorma mängder vatten för att klara torkperioden.

Vi såg mycket fåglar och här är det en stork som fått tag i en ödla.

Den röda vävarefågeln väver sitt bo av torkat gräs. Dessa nystan hänger från träden i stora klasar där de har sina kolonier.

Eftersom vi utvecklar jaktkläder så intresserad man sig mycket för camouflage. Naturens olika arter har genom tusentals års urval fått fram camouflage i olika varianter. Zebrans ränder gör att konturerna försvinner på djuret när den står inne i bushen.

Gillar man vildsvinsjakt så finns det riktigt fina vårtsvin i området.

 

Sista dagen jagade vi ett mycket vackert område. Vi smög efter en stig när vi får se en Oryx som står inne i några buskar ca 170 m bort. Jag tar skjutstödet och får till en bra skjutställning men har hela tiden några grenar i vägen för ett bra skott. Djuret vill inte flytta på sig så vi blir stående så i ca 45 minuter då den tar några steg för att börja beta och då smäller det. Den går omkull i ett stort dammoln efter några få steg .

 

En afrikansk skymning är fantastiks att uppleva. Att få höra ett lejon ryta samtidigt som det är en massa olika fåglar som spelar upp måste upplevas för att förstås.

Vi åkte med African Adventure vilket vi varmt kan rekommendera.Sydafrika

2012-01-15

Under Januari var min fru Ingela och jag tillsammans med vänner på en fantastisk trevlig jaktresa till Sydafrika.  Viltrikedomen är fantastisk och vi fick härliga naturupplevelser och spännande jakter. Här ser vi en fin Impala.

Sent en eftermiddag så fick jag ett skottläge på en Impala. Trots att jag skjuter med en 375 H&H så har nog kulan ändrat riktning mot någon mindre gren så skottet tar inte perfekt. Jacko, vår PH och hans spårare visar sedan upp sina kunskaper i eftersöksarbete utan hund. De spårar i Impalan i ca 1,5 km för att sedan vara tvingade att bryta för mörkrets inbrott. Vi tar sedan upp spårningen igen tidigt nästa morgon.  När vi spårat ca 500 m så ser vi en hyena och då börjar vi misstänka att den tagit impalan. Vi fortsätter att spåra och efter ytterligare 500 m så får vi se ett vårtsvin som står och äter på någonting. Det visar sig vara slaktplatsen efter impalan.  Vi konstaterar att hyenan slagit impalan men där fanns inte kvar någonting mer än några tarmrester.  Vi ser dock lite släpspår som vi tar an och efter några timmar spårning så hittar vi huvudet och halsen efter Impalan. Jag har sysslat mycket med eftersök och spårning med hund under hela mitt liv men måste säga att dessa killars förmåga att med ögat spåra var mycket imponerande.

 

Djurrikedomen är fantastisk och vi såg flera olika sorters apor.

Här har vi en mycket vacker nyalabock. De har en mycket vacker teckning i pannan.

Vi stötte på Bufflar. De kan var nog så tjuriga och hårdskjutna. Så har man inte för avsikt att jaga buffel skall man hålla avstånd.

När det går en flock Elefanter på vägen så få man lugnt vänta till de kliver av.

 Redan på förmiddagen första dagen så fick jag nöjet att skjuta en mycket fin Kudo.

Platsen var kanske inte så väl vald då det var uppe i ett ganska otillgängligt bergsområde men det var en mycket bra jaktupplevelse.

Vi smög in på en flock Zebror.

Flodhästar såg vi i floden utanför vår lodge.

V hade härliga vandringar i det fantastiska landskapet. Ofta tog vi oss upp på något berg för att kikarspana.

Här hittar vi en flock Elandantiloper. Det är Sydafrikas största antilop och den är i klass med en älg.

Att möta en fullvuxen giraff är verkligen häftigt. När detta gigantiska djur sätter fart så ser det ut som om allt går i slowmotion.