Härkilas Blogg

Vi har varit lite dåliga på att uppdatera vår blogg senaste åren. Men nu har vi en facebooksida på Härkilas kennel där vi skiver om våra dagar med jakt och hundar.Länk till Härkilas Kennels facebooksida, 

Vi försöker också filma en del av de jaktdagar som vi har.


Visar inlägg från September 2013

Hemma igen efter några härliga septemberveckor

2013-09-21

Mycket ren i markerna gjorde det svårt för hundarna

Första älgjaktveckan var vi i Hosjöbotten i Jämtland och jagade älg och ripa tillsammans med några kunder till oss.

Första dagen så hade Hassa ett bra ståndskall på 3,5 timmar. Jag hade med gäst som skulle få möjlighet att prova på att skjuta älg på ståndskall och vi var mycket nära att få ett skotttillfälle. Men då vi hade ca 50 meter kvar till ståndet så gick det i sken. Vi hade enormt mycket ren i markerna vilket gjorde det lite besvärligt för hundarna.

I det område som vi hade tilldelast så var det dåligt med fågel men vi sköt 4 ripor på två jaktdagar.

 

Andra veckan jagade vi i Västerbotten. Där hade vi riktigt bra jakt. Bra med fågel och älg.

Senja som nu i dagarna har blivit 2 år börjar nu blomma ut på riktigt. På Tisdagen först veckan skulle vi jaga sockerberget som är ett säkert älgtillhåll. Jag beslöt att prova med Senja. Direkt då jag släpper så far hon ut i en söktur på någon km i östlig riktning i ca 20 minuter. Sedan börjar jag knata på upp över bergskantan. Hon går tre sådana sökturer upp över berget innan upptaget kommer ca 500 m söder om mig. Det står i ca 5 minuter med sen hör jag att går loss. Jag har nu smugit upp till ett obesatt pass som vi har häruppe. Efter någon minut hör jag att det brakar för full och riktningen är upp emot där jag står. Det kommer en tjur i full fart och jag väljer att släppa in honom på ca 50 meter i den täta björskogen innan jag släpper iväg skottet. Han slår runt och vill upp men nästa smäll sitter direkt i halsen. Senja är där inom en halv minut och då kommer jag på att jag missat att slå på filmkameran som står uppställd för att kunna få till lite rolig film.

Efter att Senja fått vila en dag så provar jag henne igen. hon gör några braa sökturer innan hon tar upp ko med kalv. Det står bra i ca 30 minuter innan de börjar att gå igång. Gångståndet drar iväg rakt upp över Granlia och det blir sedan fast stånd på andra sidan ca 4 km bort. Jag knallar på och jag ser på pejlingen att det står lungt och bra. När jag har ca 500 m kvar till ståndet ser jag det går lös. Det vänder upp mot mig så jag söker snabbt upp ett pass och ställer ner filmkameran framför mig. Efter bara någon minut så kommer älgarna i full fart rakt på mig och jag skjuter kalven. Senja fortsätter efter kon ca 2 km innan hon bryter och kommer tillbaka i spåret.

Emil sköt en ko på stånd för Öa efter ett riktigt hårt jobb av både hund och förare. Kon var påskjuten och efter att vi spårat några km med Hassa så släppte vi på Öa på spåret. Hon tag an det och det blev snart stånd och gångstånd mot en passare. Hon ser älgen men får inget skottläge, sedan går det mot en passare som jag satt ca 1 km bakom första passaren. Älgen går förbi bakom en krök på vägen där han sitter så där missar vi även den skottchansen. Jag har under tiden skickat två man till nästa väg 1,5 km upp i berget för att passa. En av dessa får älgen på 30 meter men den vänder och går runt honom och är nu på väg rakt ut ur marken. Emil som har raska ben kutar då runt älg och hund och väntar in ekipaget några hundar meter innan gränsen. Vi ser på Trackerpejlinegn att älg och hund är rakt på väg mot Emil som intaget ett superpass som vi har uppe i en bergskant. Jag knatar på för fullt upp över berget för att försöka hänga på men snart går Emil in på radion och meddelar att han skjutit älgen för Öa. Knallen hördes inte då han har monterat ljuddämpare på sin Blaser. Hela jaktlaget gratulerar Emil för insatsen direkt över radion och man hör på alla att att de delar Emils glädje över att ha lyckats. Jaktlycka kallas det visst. Härligt !!