Ny valp


Här får du information och tips om vad du bör tänka när du skall hämta valp hos oss.

Följande är ordnat

Vid leveransen så är valpen:

  • Vaccinerad med Nobivac DH PPI. Då har den fått ett skydd mot valpsjuka, parvovirus, kennelhosta och HCC (smittsam leversjukdom).
  • Registrerad med stamtavla från SKK.
  • Veterinärbesiktigad.
  • ID-märkt med chip. 

Att tänka på innan leverans

Vi vill gärna leverera valparna vid 8 veckors ålder så om du bokat en valp hos oss så hör av dig i god tid för bokande av leveransdag och tid. Då alla valpar veterinärbesiktigas före leverans och besiktningsintyget inte skall vara äldre än en vecka så vill vi gärna lämna alla valparna i kullen på samma helg. Därför så är det ofta fler som kommer och hämtar samma dag. Kan ni inte komma på avtalad tid så kan vi hjälpa er att ta ut valp. Om ni vill så går det bra att komma och titta på valparna innan leveransdagen men ring och boka en tid innan ni kommer.

Följande bör ni ta med er då ni hämtar valpen:

  • Koppel och halsband, så att ni kan rasta valpen på vägen hem.

  • Bur eller låda att ha valpen i. Lägg gärna några tidningar i buren ifall att valpen mår dåligt. Vi tränar valparna på bilåkning innan leverans. 

  • Hushållspapper i fall att valpen mår illa. 

  • Vattenflaska.

  • Mat / vattenskål. 

Försäkring

Hundar kan bli sjuka eller skadade och då är det bra att ha en försäkring som täcker dyra veterinärkostnader.  Valparna är försäkrade vid leveransen genom Agria. 

Utfodring

Valpen har fått Priima hundmat vilket är ett fruset köttfoder som fungerar mycket bra. Det går ofta bra att köpa med sig en låda med Priima foder så att valpen inte behöver byta foder i samband med flytten. Priima ligger i frysta korvar förpackade i plast. Korvarna ligger i en låda och allt väger ca 15 kg.  Priset är 450 kr för en låda. Man vänjer valpen successivt vid det hundfoder som man sedan har tänkt sig att använda. Utfodringsanvisningar finns ofta på förpackningarna på det hundfoder som man köper annars rekommenderar vi att ni kontaktar aktuell tillverkare. Om man köper ett färdigt valpfoder så innehåller det allt vad valpen behöver. Man skall hålla ett öga på valpens hull så att den inte blir för fet eller för tunn. Hos oss får valparna mat tre gånger per dag och det kan vara bra att fortsätta med den rutinen tills den är ca 4 månader sedan kan man gå ner till att utfodra 2 ggr per dag.

Bilåkning

Vänj hunden vid att åka bil. Vi rekommenderar att ni alltid har hunden i en bur. Då riskerar man inte att den kastas runt i bilen i bilen vid en olycka och skadar sig själv, passagerare eller föraren av bilen. Kör försiktigt i början. Valpar blir lätt åksjuka om man kör fort på krokiga vägar. Rasta ofta. Ha alltid med tidningar och hushållspapper så man kan göra rent i buren ifall hunden mår illa. Vi försöker att vänja valparna vid bilålkning innan leverans. 

Första natten

Valpen kan känna sig orolig de första nätterna när kan kommer i från mor och syskon så då kan det vara bra att man finns nära till hands. Men sen måste man lära valpen att vara själv. Ordna gärna en hundsäng där valpen kan ligga.

 

Rumsrenhet

Hos oss så har valpen möjlighet att gå ut och göra sina behov i en rastgård under hela dygnet. Då lär sig de flesta valpar att gå ut när de behöver göra ifrån sig. När du får hem valpen så rasta den ofta. Gå upp tidigt på morgonen och rasta valpen det sista ni gör innan ni går och lägger er. Rasta alltid valpen efter att den fått mat och efter att den sovit då vill den ofta uträtta sina behov. Det går inte att vänta utan man måste agera direkt. Om valpen kissar eller bajsar inomhus så förmana den med mörk röst och ordet fy. Bär sedan ut valpen. När valpen gör sina behov utomhus så beröm den alltid tills den är rumsren.

Koppelträning

Ni kan börja att koppelträna valpen direkt då ni hämtad den. Man kan använda stryphalsband eller vanligt läderhalsband. När han vant sig vid halsband och koppel så kan man börja ställa krav på att han inte får dra eller slita i kopplet. Är du ovan vid hundar så rekommenderar vi att ni går en valpkurs på någon brukshundsklubb.

Sjukdom

Om din valp är slö, får diarré, kräks eller dylikt så börja med att ta tempen på den. Normal kroppstemperatur på hund är 38,5 grader. Valpar äter allt möjligt som de kommer över så ofta har den fått i sig något olämpligt. Om din valp får diarré så ge den inte mat utan endast vatten. Kräks den  så kan det vara allvarligare problem. Om den kräks flera gånger efter varandra så kontakta gärna veterinär. Kontakta veterinär om du känner dig osäker.

Dressyr

Vardagsdressyr jobbar man med dagligen från att man får hem sin valp. Tänk på att direkt lägga upp riktlinjerna för valpen. Om man t.ex. inte vill att hunden skall få gå in i alla rum så lär man valpen direkt vilka rum den får vara i. Går den över en förbjuden tröskel så säger man fy med mörk röst och hämtar tillbaka den. Låt den inte hoppa upp i soffor och möbler. Om man tillåter det när valpen är liten så kan man inte kräva att den inte skall göra det när den är vuxen och kommer från jakt och är smutsig och blöt. Mata inte hunden vid bordet då får du en hund som tigger. Och det är inte trevligt varken hemma eller då man jagar. Lär din hund kommandot "stanna".  Lös upp kommandot med ordet "kom". Detta kommando är bra att lära valpen så snart som möjligt. Tex då den vill kasta sig ur buren i bilen. Hunden skall vara kvar tills man säger kom.  Tänk på att vara konsekvent. Har man bestämts sig för regler och kommandon så gäller dom alltid.  Man kan inte kräva en sak vissa dagar och släppa på dom andra dagar, det förstår inte hunden. Glöm inte att  förklara det för alla familjemedlemmar. Gå gärna dressyrkurs med din hund, det tjänar båda du och hunden på.

Var skall valpen vara på dagarna?

I början är det alltid bra om man tillbringar så mycket tid som möjligt tillsammans med sin valp så ta gärna ledigt från jobbet några dagar när du tänkt hämta valp. Men sedan så kanske man vill ha den i en hundgård på dagarna och det mår de flesta hundar allra bäst av då de själva kan gå ut och in som det passar. Vårt hundstall har luckor så valparna är vana vid att kunna gå ut när själva önskar under dagarna.  Man kan börja att vänja valpen vid hundgården kortare stunder och om man har någon snäll äldre hund som tar sig an valpen så är det bra för valpen om de kan gå tillsammans i början. Om man tänker ha med hunden på jobbet så räkna med att det är en hel del passning i början.

Detta skall göras efter hämtning

  • Avmaskning två veckor efter leverans. Sedan 1-2 gånger per år. 
  • Omvaccinering med Nobivac DH PPI när valpen är 12-14 veckor. 

Har ni frågor så hör gärna av er så hjälper vi till.